• març 1, 2014
  • Els triops mil·lenaris
  • Els triops mil·lenaris
  • Els triops mil·lenaris
  • Els triops mil·lenaris

El triops és un dels animals més antics que es coneixen. Els seus ancestres ja existien fa 220 milions d’anys, en el període Triàsic, abans que la Terra comencés a estar habitada pels dinosaures.

En aquella època, van succeir gegantines transformacions geològiques. Continents sencers es van submergir sota les aigües del mar, i altres terres van emergir.

Les terres de Sigüenza eren llavors llacunes i maresmes a mercè d’un oceà tumultuós.

Els triops són uns crustacis que viuen a les basses i llacunes intermitents, que normalment estan seques i s’omplen d’aigua quan plou molt. Les femelles ponen els ous al fang i moren.

Quan tota l’aigua s’evapora, els ous romanen entre la terra seca i la pols desèrtica fins a 20 anys, resistint un clima extrem de sequera i gelades.
En ploure de nou, es produeix el miracle. Als dos o tres dies d’estar la terra humida neix de cada ou una larva de triops.

La seva vida és molt curta, ja que han d’arribar a ser adults i pondre els seus ous abans que la bassa s’assequi de nou. Per això, la seva única missió és créixer i créixer, devorant vegetals morts i tota mena de petits animalets, com larves de mosquit i altres insectes.

Viuen uns 90 dies i arriben a una grandària de fins a dotze centímetres de longitud.
Si a la bassa no hi ha mascles, les femelles es fecunden elles mateixes i ponen els ous entre el fang abans de morir.

Les aus aquàtiques consideren els triops morts un menjar exquisit. Busquen a la bassa fangosa cercant els seus cadàvers, i quan volen, porten en el fang de les seves potes ous de triops, que un dia de pluja naixeran en terres llunyanes.

Si a prop de casa teva hi ha una bassa, procura no embrutar-la amb escombraries o amb aigües residuals. Segur que algun dia un ocell portarà els ous de triops, i el miracle de la vida tornarà a ressorgir.

Si un dia captures un triops, torna’l a la seva llar. Els triops són els nostres amics, ja que mengen les larves de mosquit i altres insectes, controlant les plagues.

Segur que quan els humans ens hàgim extingit, els triops seguiran vivint a les basses, menjant, menjant i menjant, per fer-se grans abans que el Sol abrasador converteixi de nou la bassa en un núvol de pols.

El triops cancriformis és l’espècie que habita a Europa, Àsia i el Nord d’Àfrica.

Una població molt nombrosa viu al Clot d’Espolla, una llacuna que pot romandre durant molts anys seca.

Quan les pluges són molt importants, la pressió de l’aigua en els rius subterranis que alimenten l’estany de Banyoles augmenta tant, que els camps s’inunden formant aquest estany, del qual neix un rierol cabalós.

El Clot d’Espolla inundado.

El Clot d’Espolla inundat

Els triops cancriformis neixen per milers, menjant amb gran voracitat es converteixen ràpidament en adults i ponen els seus ous.

Un triops crancriforme

Un triops cancriformis

Al cap d’unes setmanes, la llacuna es va assecant, i els ous dels triops queden allà, microscòpics i invisibles, abandonats durant anys fins que l’aigua arribi de nou i neixin unes noves generacions de triops.

El Clot de Espolla recién seco

El Clot d’Espolla recentment sec

Els triops també són molt abundants al Parc de Doñana, i en moltes basses dels Monegros.

La Fundació Aurora promourà que els experts i els amants de la natura col·laborin amb els nens de cada municipi en recuperar i mantenir l’estat natural de les seves basses i aiguamolls, a fi de que puguin ser una nova llar dels triops, i lloc de descans per als ocells aquàtics.

* Fotografies gentilesa de elracodelpare.blogspot.com/

Pàgina següentLa Música

Diversos dels episodis de la Història dels Herois estaran…