• març 7, 2014
  • Una Màquina. El Jeep.
  • Una Màquina. El Jeep.

No anticipem esdeveniments, però en l’episodi relacionat amb Sigüenza i Atienza, un dels protagonistes de la història serà un Jeep vermell, concretament un Jeep Wrangler YJ del 91.

Aquest vehicle té tracció a les quatre rodes i és de mecànica molt senzilla. Ens permetrà que puguem explicar als nens i joves els fonaments de la mecànica de l’automòbil.

Los cuatro dragones - La máquina

L’objectiu és doble: d’una banda, convertir-los en afeccionats a l’automòbil i de la mecànica i, per una altra, iniciar-los en els secrets que els permetran ser experts conductors.

Ens dirigim al col·lectiu de nens i joves de 7 a 15 anys. Proposarem que es creï un carnet de conduir especial, perquè els joves de 16 anys que superin estrictes proves puguin conduir determinats vehicles amb certes limitacions.

El Jeep Wrangler té quasi tots els òrgans mecànics a la vista i poden ser fotografiats i filmats. Aquesta disposició tan senzilla ens permetrà explicar-los de forma molt amena les parts principals que componen un automòbil, i el seu funcionament: el motor d’explosió, la funció de l’embragatge, la caixa de canvis i el diferencial.

També aprendran unes nocions bàsiques de la física: força, massa, potència, treball, energia, acceleració i força centrífuga. Des del punt de vista pràctic, podrem explicar-los la influència de la suspensió, dels amortidors, i de l’estat i pressió dels pneumàtics en el comportament d’un automòbil girant en una corba.

D’aquesta manera serà senzill inculcar-los conceptes importants que aprendran jugant, però que seran la base per aconseguir conductors responsables.

En altres episodis trobarem, un Ferrari 348, un llampant tracció posterior, i un Citroën Stromberg, un innovador tracció davantera, la qual cosa permetrà completar els ensenyaments.

Aquest és un projecte a cinc anys, que té com a objectiu una àmplia població de nens i joves. Per això farem una crida a tots els aficionats i professionals de l’automòbil i a fabricants de vehicles i accessoris perquè col·laborin en aquest objectiu de convertir als nostres nens i joves en conductors responsables.

Entenem que la informació haurà d’arribar també resumida en suport paper, per la qual cosa la col·laboració de la premsa escrita i especialitzada serà fonamental.

En la part lúdica, promourem que les autoritats delimitin unes rutes 4×4 per practicar el turisme tot terreny, respectant la natura, i instruirem els nens i joves a gaudir d’aquesta afició sense fer malbé el camp.

Quan el projecte estigui més avançat, introduirem el concepte de taller-escola, i incitarem a tots els nens i joves a adoptar vehicles del Segle XX, a fi de treure’ls de la circulació, salvar-los del desballestament i preservar-los per a les futures generacions. Un objectiu molt divertit i instructiu que sens dubte generarà molt entusiasme, que detallarem en el seu moment.

Pàgina següent